18 Μαΐου, 2019

Αγαπάς το Ποτάμι; Απόδειξη!

Ποτάμι

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στα ΝΕΑ, στην Μυρτώ Λιαλιούτη

“Ο κ. Τσίπρας δεν λέει την αλήθεια για την οικονομία”, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στην Μυρτώ Λιαλιούτη, στα ΝΕΑ και επισήμανε πως, μέχρι πέρυσι, 570.000 εργαζόμενοι είχαν μισθό έως 500 ευρώ και 250.000 εργαζόμενοι έως 250 ευρώ. “Πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτή είναι η συζήτηση που δεν κάνουμε,” συμπλήρωσε. Επανέλαβε επίσης το αίτημα του για διεξαγωγή αληθινών ντιμπέιτ καλώντας τους δημοσιογράφους να πάρουν την πρωτοβουλία και να καλέσουν τους αρχηγούς - δύο δύο, τρεις τρεις ή όλους μαζί - τονίζοντας ότι “το θέμα είναι τι επιχειρήματα έχεις, και όχι τι συνθήματα φωνάζεις”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε και στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν λέει τι θα κάνει με τους «γαλάζιους διευθυντές εν αναμονή» που περιμένουν να εφορμήσουν ξανά στο κράτος, αλλά και στην κ. Γεννηματά η οποία, μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων εξουσίας, υπερασπίζονται τις συντεχνίες, τις σπατάλες και την γραφειοκρατία του κομματικού κράτους. “Είχαμε τα πράσινα και τα γαλάζια παιδιά και τώρα προστέθηκαν και τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου τόνισε πως το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά που απασχολούν την παραγωγική Ελλάδα (όπως φορολογικά κίνητρα, υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με θεσμοθέτηση της ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, ίδρυση ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας), οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση που υποστηρίζει το Ποτάμι.

Ξεκαθάρισε επίσης πως οι ευρωεκλογές είναι μία “μάχη ζωής” για το Ποτάμι και κάλεσε όσους το βλέπουν θετικά, να το ψηφίσουν, υπενθυμίζοντας το σλόγκαν της γνωστής παλιάς διαφήμισης: “Αγαπάς το Ποτάμι; Απόδειξη!”. Τόνισε πως οι πολίτες που δεν ανήκουν στους κομματικούς στρατούς, που γνωρίζουν τις μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φοβούνται να επιστρέψουν στους υπουργούς του παρελθόντος, ειδικά στις ευρωεκλογές, δεν έχουν άλλη λύση. “Αν θες να φύγουν αυτοί, δεν υπάρχουν μόνο οι άλλοι, υπάρχει και το Ποτάμι”, είναι το μήνυμα που τους στέλνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τέλος, ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες επανέλαβε την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του Κινήματος πως “θα στηρίξουμε μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή προοδευτική διακυβέρνηση”. Σημείωσε δε, την ανάγκη να αποφύγει να πέσει, η Ελλάδα, σε συντηρητικές ξέρες, μετά τον λιμνάζοντα λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και για να συμβεί αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ενισχυθεί το Ποτάμι ως “το αντίβαρο στις προσπάθειες να γύρει η χώρα δεξιά”.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

-Ήσασταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που ζητήσατε ντιμπέιτ. Eίναι τόσο δύσκολο πια να μιλούν οι πολιτικοί μεταξύ τους;

Πάντα ήταν δύσκολα τα ντιμπέιτ στην Ελλάδα. Συζητήσεις επί συζητήσεων και τελικά καταλήγουμε σε κάτι βαρετούς παράλληλους μονολόγους. Εγώ ζήτησα και συνεχίζω να ζητώ από τους δημοσιογράφους να πάρουν την πρωτοβουλία και να καλέσουν τους αρχηγούς - δύο δύο, τρεις τρεις, όλοι μαζί – σε αληθινά ντιμπέιτ. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Είναι εύκολο να διαβάζεις στην Βουλή μια έκθεση ιδεών που σου έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι σου. Το θέμα είναι πώς απαντάς στα απρόοπτα ερωτήματα, πώς αντιδράς στην πίεση των αντιπάλων σου. Τι επιχειρήματα έχεις και όχι τι συνθήματα φωνάζεις.

-Το κεντρικό προεκλογικό σας σύνθημα είναι «αλήθειες μόνο». Δεν σας ρωτάω για τις δικές σας – ποιες είναι οι αλήθειες που δεν λένε οι υπόλοιποι;

Ο κ. Τσίπρας δεν λέει την αλήθεια για την οικονομία. Πέρυσι, 570.000 εργαζόμενοι είχαν μισθό έως 500 ευρώ. Και 250.000 εργαζόμενοι είχαν μισθό έως 250 ευρώ. Πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτή είναι η συζήτηση που δεν κάνουμε. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει τι θα κάνει με όλους αυτούς τους «πρώην» που περιμένουν να εφορμήσουν ξανά στο κράτος. Τους «γαλάζιους διευθυντές εν αναμονή», όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ. Τσίπρας – Μητσοτάκης αλλά και η κυρία Γεννηματά, υπερασπίζονται κατ΄ ουσία το κομματικό κράτος. Τις συντεχνίες του, τις σπατάλες του, την γραφειοκρατία του. Είχαμε τα πράσινα και τα γαλάζια παιδιά και τώρα προστέθηκαν και τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ – όλα μοιρασμένα και τακτοποιημένα.

-Παλαιότερα, έλεγαν πως γέρνετε προς την ΝΔ. Τώρα κάποιοι λένε πως έχετε κάνει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ με αρχή την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τελικά, με ποιον είστε πιο κοντά;

Πρέπει να έχεις αρρωστημένη φαντασία για να λες ότι κάποιος που καταψηφίζει σε όλες τις διαδοχικές ψηφοφορίες μια κυβέρνηση, κατά βάθος την… στηρίζει. Με τις Πρέσπες στηρίξαμε την χώρα, δεν στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πήραμε πίσω το όνομα Μακεδονία. Αναγνωρίστηκε ότι η αρχαία Μακεδονική ιστορία αφορά τους Έλληνες. Ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε μετά από δεκαετίες εγκληματικής αδιαφορίας του πολιτικού συστήματος. Σκεφθείτε μόνο σε τι κατάσταση θα ήταν σήμερα η Ελλάδα, εάν κόντρα σε όλους τους συμμάχους μας – στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ – εμποδίζαμε τη δυτική στροφή των γειτόνων μας, όπως ανεύθυνα ζητούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα είχαμε μείνει μόνοι στο Αιγαίο και στην Κύπρο και η εθνική μας οικονομία θα είχε την τύχη της… τουρκικής λίρας.

-Αυτά λίγο ή πολύ θα απαντηθούν στο άμεσο μέλλον. Σημασία έχει, αν εσείς θα στηρίζατε, εαν χρειαστεί, μια κυβέρνηση Μητσοτάκη

Θα στηρίξουμε μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή είναι η απόφαση του συνεδρίου μας. Η Ελλάδα, μετά τον λιμνάζοντα λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να πέσει σε συντηρητικές ξέρες. Και για να τις αποφύγει, άλλος τρόπος δεν υπάρχει από το να ενισχυθεί το Ποτάμι. Θα είναι το αντίβαρο στις προσπάθειες να γύρει η χώρα δεξιά.

-Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν είναι υπέρ σας. Με αυτό το δεδομένο, είναι οι ευρωεκλογές μια μάχη «ζωής και θανάτου» για το Ποτάμι;

Είναι μια μάχη ζωής. Και καλούμε όσους σκέφτονται θετικά το Ποτάμι να το ψηφίσουν στις 26 Μαΐου. Αγαπάς το Ποτάμι; Απόδειξη! Που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Οι κομματικοί στρατοί έχουν πάρει θέση. Τώρα είναι και η σειρά των πολιτών να αποφασίσουν .

-Γιατί ένας ψηφοφόρος του μεσαίου χώρου και της μεσαίας τάξης, να επιλέξει Ποτάμι στις ευρωεκλογές;

Μα ειδικά στις ευρωεκλογές δεν έχει άλλη λύση. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά που απασχολούν την παραγωγική Ελλάδα. Φορολογικά κίνητρα και υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με θεσμοθέτηση της ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων. Ίδρυση ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Όταν τα έλεγε αυτά το Ποτάμι κάποιοι μας έλεγαν αιθεροβάμονες. Τώρα όλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση την οποία υποστηρίζει το Ποτάμι.

-Σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο, πήρατε ένα βαν και γυρίσατε την Ελλάδα. Μια επιστροφή «στις ρίζες» για σας, μετά την πολιτική διαδρομή των 5 ετών;

Ναι, από την Θεσσαλονίκη στα Χανιά και από την Κέρκυρα στη Κω. Οκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα! Πενήντα πόλεις και δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις. Άνοιξε η ψυχή μου ταξιδεύοντας στην περιφέρεια. Σε κάθε πόλη επισκεπτόμουν και ένα θετικό παράδειγμα. Μια πετυχημένη ομάδα αγροτών στην Βέροια, ένα ξεχωριστό σχολείο στο Ρέθυμνο, μια περιβαλλοντική κίνηση στον Έβρο, μια πρότυπη βιβλιοθήκη στην Κοζάνη, μια νησίδα πολιτισμού στην Καλαμάτα… Όλα αυτά που δυστυχώς δεν φτάνουν ούτε ως απόηχος στην Αθήνα.

-Τι απασχολεί περισσότερο τους πολίτες που συναντήσατε;

Τρεις φράσεις ακούς ξανά και ξανά. «Όχι άλλους φόρους». «Όχι άλλη γραφειοκρατία». «Κάντε κάτι με τα παιδιά που φύγανε». Τα ίδια θα σου πουν στα χωράφια στα Γιάννενα, τα ίδια και στα μαγαζιά στο Μεσολόγγι. Η κρίση έχει ωριμάσει τους πολίτες. Ξέρουν τις μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται όμως να επιστρέψουν και στους υπουργούς του παρελθόντος. «Αν θες να φύγουν αυτοί δεν υπάρχουν μόνο οι άλλοι, υπάρχει και το Ποτάμι», είναι αυτό που εγώ τους λέω.