8 Ιουνίου, 2015

Αύξηση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην εποχή της κρίσης

της Χριστίνας Ζαραφωνίτου Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι διαστάσεις των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα εξαπλασιάσθηκαν, με 600 άτομα κατά μέσο όρο να καταφθάνουν ημερησίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέσω θαλάσσης από την Τουρκία.

Γράφει η Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι διαστάσεις των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα εξαπλασιάσθηκαν, με 600 άτομα κατά μέσο όρο να καταφθάνουν ημερησίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο αριθμός των ανθρώπων αυτών για το διάστημα των πρώτων πέντε μηνών του 2015 είναι μεγαλύτερος από 42.000 και εξαπλάσιος εκείνου που αφορούσε το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους (6.500), οι δε ρυθμοί εισόδου δεν δημιουργούν την εντύπωση ότι η τάση αυτή θα μειωθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί πολλούς και ποικίλους προβληματισμούς τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης των εισερχομένων όσο και για τις ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων στα περιβάλλοντα υποδοχής. Η μαζικότητα του φαινομένου σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προγραμματισμού και συντονισμού και μάλιστα σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, συνθέτουν την εικόνα ενός σύνθετου και σοβαρού προβλήματος, το οποίο απαιτεί αντίστοιχα σύνθετες και σφαιρικές προτάσεις διαχείρισής του. Στην προοπτική αυτή, και προκειμένου να αποφευχθούν ιδεολογικοπολιτικές εκμεταλλεύσεις της πραγματικής κατάστασης, απαιτείται μια υπερκομματική αντιμετώπιση με άξονες την ανακοπή της μαζικότητας των μεταναστευτικών ροών και τη ρύθμιση των ήδη εισελθόντων πληθυσμών μέσω συνδυασμένων ορθολογικών πολιτικών κανονικοποίησης της διαμονής τους, επαναπατρισμού και προώθησης σε άλλες χώρες προορισμού. Για τη σφαιρική αυτή αντιμετώπιση, είναι απαραίτητη η προσαρμογή όχι μόνο του εθνικού θεσμικού πλαισίου αλλά, κατά κύριο λόγο, του ευρωπαϊκού και διεθνούς, ώστε να επιτευχθεί δικαιότερη και ρεαλιστικότερη κατανομή των εν λόγω πληθυσμιακών ροών αντί της αναγκαστικής παραμονής τους στις χώρες εισόδου, που είναι εντελώς συμπτωματικά και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα.

Η σοβαρότητα του φαινομένου όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον, απαιτεί αντίστοιχη σοβαρότητα από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, χωρίς ιδεοληψίες και μικροκομματικά συμφέροντα, χωρίς αποσπασματικές και σπασμωδικές ενέργειες αλλά με ψυχραιμία και ορθολογισμό. Μόνο έτσι θα προστατευθούν τα δικαιώματα και τα έννομα αγαθά όλων ανεξαιρέτως των πολιτών αυτής της χώρας.

* Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου είναι κομματική συντονίστρια τομέα Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας.

8 Ιουνίου 2015