4 Δεκεμβρίου, 2017

«Αυτό που θα δημιουργηθεί, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να κινητοποιήσει ανθρώπους»

Γιάννης Παπανικολάου

«Το Ποτάμι υπάρχει» ξεκαθαρίζει ο oικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού Γιάννης Παπανικολάου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real 97,8 fm και στον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο.

Όπως επεσήμανε ο κ.Παπανικολάου, «το Ποτάμι υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα. Επιπλέον υπάρχει η συμφωνία ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και τα δύο κόμματα θα "κατέβουν" μαζί υπό την ομπρέλα του νέου φορέα».

Επίσης, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι το όνομα «Κίνημα Αλλαγής» είναι προσωρινό καθώς «δεν μπορεί να βρεθεί όνομα εκτός συνεδρίου», αλλά όπως επεσήμανε «η ουσία δεν είναι το όνομα του φορέα, αλλά αυτό που θα δημιουργηθεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να κινητοποιήσει ανθρώπους». «Να σηκωθούν από τον καναπέ άνθρωποι» όπως είπε ο κ. Παπανικολάου, που έχουν απογοητευτεί από τα πολιτικά πράγματα και να ξανασχοληθούν με τα κοινά. Καταλήγοντας σχετικά ο κ.καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να αποκτήσουμε εικόνα συλλογικότητας, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε συνυπεύθυνοι και ότι «είμαστε στην ίδια βάρκα», ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του ο Γιάννης Παπανικολάου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και υπερτόνισε ότι πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και θα αναχαιτίσουν τη φυγή των νέων «εγκεφάλων» στο εξωτερικό. Ο γνωστός οικονομολόγος μίλησε και για τις στρεβλώσεις της υπερφορολόγησης, ενώ σε ότι αφορά στην φοροδιαφυγή κάλεσε την κυβέρνηση να προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα το «μοντέλο των σκανδιναβικών χωρών», όπου οι πολίτες αισθάνονται ότι τα χρήματα που πληρώνουν «πιάνουν τόπο». Τέλος, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα minimum εθνικής συνεννόησης για πρόγραμμα ανασυγκρότησης με οικονομικές πτυχές.

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης:

* Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου