8 Φεβρουαρίου, 2018

Να μη γίνει η Ελλάδα φυλακή για τους πρόσφυγες

Γιώργος Τσαούσης

Ο Γιώργος Τσαούσης, δικηγόρος και υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι, συζήτησε με τη δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση, καλεσμένος στην εκπομπή «Μέσα σε όλα» της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Σχετικά με την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, ο κ. Τσαούσης επεσήμανε ότι «Η ψήφιση ήταν διαδικασία που δε μας τιμά, με 1600 σελίδες, 400 άρθρα, την οποία το Ποτάμι πολύ εύστοχα τη χαρακτήρισε "περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε". Υπάρχει "τρύπα" στα έσοδα και αύξηση κρατικών δαπανών κατά 372 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκταμιευτεί η δόση. Κρίσιμη θα είναι η 4η αξιολόγηση, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση πάντως "κάνει τα χατήρια" των δανειστών, οι δανειστές ενδεχομένως να κάνουν 'ένα βήμα πίσω' οπότε όλα θα κυλήσουν ομαλά στη συνεργασία, βέβαια όχι προς όφελος του ελληνικού λαού. Όσο για τα μέτρα και τα αντίμετρα, γίνεται προσπάθεια να τα χρεωθεί η επόμενη κυβέρνηση».

Αλλάζοντας θέμα συζήτησης και απαντώντας στο ερώτημα της δημοσιογράφου «Ρωτούν πολιτικά φρονήματα για να δώσουν ελληνική ιθαγένεια;» ο Γιώργος Τσαούσης τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα πολιτογράφησης. Ανέφερε πως «Πρέπει να γίνονται ερωτήσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι ο αλλοδαπός γνωρίζει ελληνική ιστορία, γεωγραφία, πολιτικό σύστημα, επικαιρότητα και κατά πόσο έχει ενταχθεί στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣυΡιζΑ, ο πρωθυπουργός αφού συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών, κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι άνθρωποι που υποβάλλουν αίτηση πολιτογράφησης έχουν χρόνο αναμονής -στη Θεσσαλονίκη- 5 με 6 χρόνια. Υπάρχει και μια διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον του Συμβουλίου Ιθαγένειας που όμως -δυστυχώς- υπάρχει χρόνος αναμονής πάνω από 1,5 χρόνο. Δύο παραδείγματα άστοχων ερωτήσεων σε αιτούντες πολιτογράφησης α) Ζήτησαν από κάποιον να αναφέρει υπουργούς της χούντας και β) Ζήτησαν από σχεδόν τυφλό να γράψει στα ελληνικά. Η περίοδος που διανύουμε, δεν είναι η καλύτερη για θέματα δικαιωμάτων, μετανάστευσης, ιθαγένειας, αδειών διαμονής και η "αριστερή" κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με ευαισθησία τα ζητήματα αυτά».

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, τη στάση του κυρίου Μουζάλα και τα "κέφια" της Τουρκίας, ο Υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού διαπίστωσε ότι «Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, εδώ και τρία χρόνια, υπάρχουν προβλήματα. Κάποια λύθηκαν, σε κάποια άλλα όμως έγιναν βήματα πίσω. Ο κύριος Μουζάλας έχει "αλλάξει ρότα" αλλά έχει κλείσει τον κύκλο του στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρέπει να αντικατασταθεί, όχι απλά σαν πρόσωπο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική, σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Ο ίδιος υπήρξε σαφώς καλύτερη επιλογή από την κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία εξέφραζε τον ΣυΡιζΑ και ό,τι "κουβαλούσαν" στο μυαλό τους για το προσφυγικό. Οι συνέπειες εκείνης της πολιτικής είναι το να παραμένουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα συμπυκνώνεται σήμερα σε ένα πανό που σήκωσαν οι κάτοικοι της Χίου και έγραφε «Μουζάλα παραιτήσου, πάρε και τις Μ.Κ.Ο. μαζί σου». Υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που έχουν κάνει μπίζνες στην Ελλάδα και μεγάλη ζημιά σε όποιον τόπο έχουν προσφέρει τις 'υπηρεσίες' τους. Ο κύριος Μακρόν δήλωσε ότι θα αλλάξει πολιτική και κυρίως θα ελέγξει τις Μ.Κ.Ο., κάτι που στην Ελλάδα ακούμε επί 2,5 χρόνια και δεν έχει γίνει”. Στην ερώτηση της κυρίας Κλιάτση για το αν θα μπει σε “σωστή τροχιά” το μεταναστευτικό, σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ο κύριος Τσαούσης απάντησε πως «Στα Όργανα της Ε.Ε. τελευταία, έγινε συζήτηση για ποσοστώσεις και ανάληψη μέρους του προβλήματος από όλους. Το προσφυγικό δοκιμάζει τα θέμέλια της Ε.Ε., την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πιέζει ώστε να μην αποτελεί η Ελλάδα φυλακή για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν αρκεί να τους φιλοξενείς -που και σ' αυτό δεν είμαστε εντάξει- όταν όμως μένουν εδώ, "έγκλειστοι" σε μια Δομή Φιλοξενίας, για πολλούς μήνες, σε μία 'δυναμική' ηλικία, δημιουργούνται προβλήματα».

«Πόσα ανοιχτά μέτωπα έχει η χώρα μας;» αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος και συνέχισε «Προαπαιτούμενα – Σκόπια – Ράμα και Ερντογάν που λένε τα δικά τους» για να καταλήξει «Πώς τα διαχειρίζεσαι σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής;». Το στέλεχος του Ποταμιού είπε πως «Κατά την επίσκεψη Ερντογάν δε συζητήθηκε τίποτα για το προσφυγικό και η ελληνική κυβέρνηση προσέβαλε με αίτηση ακύρωσης και αναστολής την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς, το οποίο αν έγινε καθ' υπόδειξη, είναι λυπηρό. Όσον αφορά τον Ράμα υπήρχαν προσδοκίες που διαψεύστηκαν μια που ενώ είναι νέος, 'ανοιχτό μυαλό' και σπουδασμένος στην Ευρώπη, ασχολείται με ανοησίες όπως η Τσαμουριά και η Μεγάλη Αλβανία. Γενικά, δεν υπάρχει καλό κλίμα στα Βαλκάνια για συνεργασία».

Αναφορικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής, η Φένια Κλιάτση επεσήμανε το ανοιχτό κάλεσμα των ΑνΕλ που ενώ συγκυβερνούν με τον ΣυΡιζΑ έχουν μάλλον άλλη άποψη, το γεγονός ότι ο κύριος Νίμιτς λέει ότι θα χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» καθώς χρησιμοποιείται σε πάνω από 100 χώρες και για πάρα πολλά χρόνια και ρώτησε «Τι μπορούμε να καταφέρουμε και τι μπορούμε να διαφυλάξουμε;». Ο Γιώργος Τσαούσης απάντησε ότι «Δεν είναι σίγουρο ότι θα λυθεί το ζήτημα - σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον - πάντως αν λυθεί, δε θα αποφύγουμε να συμπεριλαμβάνεται στο νέο όνομα των Σκοπίων ο όρος "Μακεδονία". Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ούτε πολλά άλλα κόμματα μεταξύ των οποίων και η Δη.Συ. έχουν αποτυπώσει δημόσια την άποψή τους για το ζήτημα.

Ο ΣυΡιζΑ διαπραγματεύεται χωρίς να έχει πει στον ελληνικό λαό την πρότασή του, στελέχη λένε ότι δέχονται να μπει στη σύνθετη ονομασία ο όρος "Μακεδονία" αλλά όχι επίσημα, η δε Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω από αυτή τη στάση του ΣυΡιζΑ και λέει ο κύριος Μητσοτάκης “ας μας πει η κυβέρνηση και μετά θα πούμε κι εμείς”. Όσο για τους Αν.Ελ., δεν είναι σοβαρά παιχνίδια αυτά, εξάλλου ο κύριος Καμμένος είναι Υπουργός Άμυνας της χώρας και δεν μπορεί να διαφωνεί αφήνοντας την υπόλοιπη κυβέρνηση να ψηφίσει τελικά την ονομασία με τα άλλα κόμματα. Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που από την ίδρυσή του σταθερά λέει ότι η ονομασία θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Είναι δυσάρεστο αλλά είναι η θέση του Κινήματος, παγιωμένη. Δεν μπορούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν πλιάτσικο στα αισθήματα των ανθρώπων και να ζητήσουν αύριο την ψήφο μας ως "πατριώτες".» Τέλος, στα ερωτήματα «Πόσο εύκολο είναι μια χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της; Πόσο εύκολο είναι για τους 40άρηδες που μεγάλωσαν και σπούδασαν γνωρίζοντας ότι είναι "Μακεδόνες", να απαλλαγούν από αυτήν τη νοοτροπία; Πότε μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;» ο κύριος Τσαούσης τόνισε ότι «Η λύση πρέπει να είναι έναντι όλων, όχι στις μεταξύ μας σχέσεις διαφορετική και έναντι άλλων διαφορετική. Είναι δύσκολο να αλλάξει το Σύνταγμα, υπάρχουν πάντως διαδικασίες τροποποίησης συγκεκριμένων άρθρων, σε κάθε χώρα, το θέμα είναι κατά πόσο τα Σκόπια είναι έτοιμα να δεχθούν μια τέτοια υποχώρηση. Πρέπει να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση η οποία να εξετάσει τα πάντα και πρέπει αυτή η κυβέρνηση να προσπαθήσει να κερδίσει αρκετά».

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Τσαούσης είναι υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com