17 Ιουνίου, 2015

50-50% οι πιθανότητες μεταξύ συμφωνίας και ρήξης ή γκρίζας ζώνης

του Χάρη Θεοχάρη Το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την επίτευξη της συμφωνίας είναι, ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ώστε να πάρουμε κάτι τόσο ουσιαστικό.

Οι διαφωνίες της Κυβέρνησης με τους εταίρους σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης, είναι ουσιαστικές και δεν πρόκειται για επικοινωνιακό «παιχνίδι». Αυτά τόνισε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής Β’ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», σε συνέντευξής του σήμερα στην Έλλη Στάη και στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-90,1 FM».

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο μιας συμφωνίας και συγκεκριμένα για το εάν μπορεί να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους δήλωσε, ότι το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη μελετηθεί αρκετά και είναι μάλλον υπαρξιακό για κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Συνεπώς αυτό που μπορεί να αναφέρεται στη συμφωνία και πρέπει να πάρουμε είναι μια δέσμευση, ότι το θέμα του χρέους θα εξεταστεί σε χρόνο που θα είναι προσδιορισμένος. Το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την επίτευξη της συμφωνίας είναι, ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ώστε να πάρουμε κάτι τόσο ουσιαστικό, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διάψευση της Κυβέρνησης από τον Γιούνκερ για το ζήτημα της περικοπής ποσού 1,8 δις Ευρώ από συντάξεις εξήγησε, ότι οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν 1,8 δις περικοπές συντάξεων, αλλά περικοπές της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με άλλη μεθοδολογία, όπως για παράδειγμα την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την περικοπή μόνο στις συντάξεις άνω των 2.000 Ευρώ και όχι στις χαμηλές συντάξεις, καθώς και με τη λελογισμένη αύξηση σε κάποιες εισφορές. Όμως εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει βάσει της πολιτικής ιεράρχησης που κάνει να μην καταργήσει άμεσα τις πρόωρες συντάξεις θα αναγκαστεί να κάνει οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες για το τί πρόκειται να συμβεί, διευκρίνισε, ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες κατά 50-50% μεταξύ του θετικού σεναρίου, που είναι η επίτευξη της συμφωνίας και των λιγότερο ή περισσότερο αρνητικών σεναρίων, που θα ήταν κυρίως μια ισχυρή ρήξη, αλλά και μια παρατεταμένη γκρίζα ζώνη, δεδομένου ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν θα δινόταν λύση στο θέμα της χρηματοδότησης.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η ρήξη θα σημάνει την φτωχοποίηση του 80% του ελληνικού λαού, ενώ θα οδηγήσει και σε μια βίαιη μετάβαση, της οποίας τα πρώτα σημάδια έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω:

* Ο Χάρης Θεοχάρης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Β΄ Αθήνας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών

17 Ιουνίου 2015, Παραπολιτικά FM

διαβάστε επίσης