1 Νοεμβρίου, 2015

1η Νοεμβρίου - Η Δωρεά Οργάνων είναι μια πράξη που μας αφορά όλους!

Τομέας Πρόνοιας

Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι η στάση μας απέναντι στη Δωρεά Οργάνων;

Το Ποτάμι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος που, μέσω της μεταμόσχευσης, χαρίζει το πολύτιμο δώρο της ζωής σε χρόνια πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, όπως αυτή έχει θεσπιστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή όχι μόνο των κοινωνικών φορέων αλλά και του κοινωνικού συνόλου απέναντι στο θέμα της δωρεάς. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού χάρτη Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων και τα αίτια μπορούν να εντοπιστούν κυρίως στην ελλιπή ενημέρωση και στην απροθυμία των συγγενών να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη δωρεά οργάνων οικείων τους προσώπων που χάθηκαν. Σε πολλές περιπτώσεις, τα όργανα κάποιου δυνητικού δότη δεν μπορούν να αξιοποιηθούν γιατί ο ίδιος δεν έχει ποτέ συζητήσει με την οικογένειά του τη θετική του στάση απέναντι στη δωρεά.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν το μόσχευμα που θα τους κρατήσει στη ζωή.

Αποφάσισε τώρα για 'σενα και ενημέρωσε την οικογένειά σου ότι επιθυμείς να γίνεις δότης οργάνων.