16 Απριλίου, 2018

10+1 αφορισμοί για το facebook

Γιώργος Δημακόπουλος

Η ζωή συνεχίζεται έξω από την οθόνη

  • Όποιος θέλει έχει λογαριασμό facebook, twitter, κλπ και τον διαχειρίζεται όπως τον διαχειρίζεται. Όποιος δεν θέλει δεν έχει. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας.
  • Η Cambridge Analytica δεν απέσπασε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook γιατί οι συγκεκριμένοι είχαν κάτι το ιδιαίτερο ή είναι ξεχωριστοί ή γιατί o Trump ήθελε να μάθουν τι διαβάζουν όταν χέζουν η Dorothy και ο Alex στην Αλαμπάμα και το Γουαϊόμινγκ. Η analytica δεν υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα «μονάδων», αλλά ένα σύνολο που κατέταξε σε ένα κουβά με ομοειδείς χαρακτήρες target group για να τους ρίξουν μαζικά τη παραμύθα του Τραμπ (που πιθανότατα θα ανατροφοδοτούσαν μεταξύ τους και χωρίς την παρέμβαση της analytica).
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Έλληνες φίλοι Πούτιν, brexit, Τραμπ κλπ να κάνουν #DeleteFacebook για να μην επηρεαστούν και προωθήσουν τις θέσεις των Πούτιν, brexit, Τραμπ, και όποιον άλλον ψεκασμένο προωθεί επί πληρωμή η κάθε Παραμύθα Analytica . Οι συγκεκριμένοι έλληνες χρήστες του φατσοβιβλίου αγοράζουν το προϊόν ανεπηρέαστοι! Και το #DeleteFacebook είναι το ίδιο προϊόν, δεν θα αλλάξει ο κόσμος επειδή κάποιοι προσωρινά θα σβήσουν τους λογαριασμούς τους.
  • Τα γατόνια του fb δεν ψήφισαν brexit γιατί τους έπεισε η μεθόδευση της analytica από το fb, ψήφισαν brexit γιατί πήραν την απόφαση τους επηρεασμένοι μόνο από το fb και από απόψεις αντίστοιχου καφενειακού επιπέδου. Το fb είναι το καφενείο της εποχής μας. Όταν η πολιτική ανάλυση και τα επιχειρήματα σου φαίνονται βαρετά, όταν στα 3 λεπτά σταματάς την ανάγνωση κάθε κειμένου με πίνακες και αριθμούς, και όταν εμπιστεύεσαι τον κάθε μαλάκα που θα σου πουλήσει την κοσμοθεωρία της μπούρδας μοιραία θα ψηφίσεις brexit, Τραμπ, Πούτιν, Καμένο, Χρυσή Ναζί, Γιάνννννννη και ότι αλέσει η μηχανή του κιμά. Αλήθεια, ξέρεις ποιος πήρε περισσότερες ψήφους στις εκλογές, η Κλίντον ή ο Τραμπ;
  • Ο συνιδρυτής της Apple ο πολύς Steve Wozniak «αποκήρυξε» το fb γιατί «Οι χρήστες παρέχουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους στο Facebook και το Facebook βγάζει πολύ διαφημιστικό χρήμα από το γεγονός αυτό. Τα κέρδη βασίζονται όλα στις πληροφορίες του χρήστη, αλλά οι χρήστες δεν έχουν κανένα μερίδιο στα κέρδη αυτά». Τρίχες. Ούτε οι χρήστες της Αpple έχουν μερίδιο στα κέρδη της. Αν ήταν έτσι όπως τα λέει ο Woz κάθε φορά που το μήνυμα που στέλνεις καταλήγει «εστάλη από το iphone μου» θα έπρεπε να εισπράττεις και εσύ. Περίπου 350€ έχει bill of materials η συσκευή, την πληρώνεις τα τριπλάσια, και διαφημίζεται μεταξύ των χρηστών της ανέξοδα ως απόδειξη lifestyle, για να λες ότι έχεις iphone, και να σου κάνει κηρύγματα περί ιδιωτικότητας ο Woz. Αν δεν θες διαφημίσεις από το fb, το twitter, το instagram, κλπ τι θα έλεγες αν σου ζητούσαν συνδρομή;
  • Το ότι πίστευες ότι ο Θεοδωράκης είναι υπάλληλος του Μπόμπολα, ότι ο ΓΑΠ παίζει με τα cds για να πλουτίσει, και ότι ο Καμμένος θα τους γαμήσει όλους, και ο Bαρουφάκης και ο Tσίπρας θα βαράνε τα νταούλια και θα χεστούμε στα ευρώ, συγνώμη αλλά δεν σου φταίει το fb. Οι μαλακίες σου είναι δικές σου μαλακίες, όχι των άλλων.
  • Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

    * Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ