22 Νοέμβριος, 2016

​Τα παθήματα για τις κυβερνήσεις των μνημονίων δυστυχώς δεν γίνονται μαθήματα...

Κωνσταντίνος Γκράβας

​Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί τη συνέχεια του αδιέξοδου δρόμου που επιλέγει η κυβέρνηση και οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία σε μια αδιάκοπη «κούρσα προς τον πάτο». Η συνταγή έχει πλέον γίνει πατέντα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:. τσουνάμι νέων φόρων, για να συντηρείται και να μεγεθύνεται το τέρας του κομματικού κράτους.

Ο προϋπολογισμός φέρνει άσχημα νέα για όλους τους φορολογούμενους πολίτες:

  • Αυξημένοι άμεσοι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες από τη φορολογία εισοδήματος: πρόσθετα φορολογικά βάρη 1,1 δισεκ. ευρώ.
  • Νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων που πλήττουν οριζόντια και είναι άδικοι για τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας: ο λογαριασμός ανέρχεται σε 1,5 δισεκ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, στη φορολογία των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και σε καφέ, μπύρα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ηλεκτρονικό τσιγάρο, κ.α.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι, με την καταστροφική πολιτική της υπερφορολόγησης που εφαρμόζει, οι προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% το 2017 φαντάζουν όνειρα... φθινοπωρινής νυκτός. Τα λουκέτα και η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας καθώς παραμένουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, αλλά και η ωρολογιακή βόμβα του επικίνδυνα διογκούμενου ιδιωτικού χρέους που απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την τσέπη των πολιτών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η περήφανη διαπραγμάτευση της «Πρώτης Φοράς Αριστερά» κόστισε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία και τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ δύο χρόνια μετά (τέλος 2014, τέλος 2016) οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου έτους επαναδιατυπώνονται σχεδόν πανομοιότυπες. Τα παθήματα για τις κυβερνήσεις των μνημονίων δυστυχώς δεν γίνονται μαθήματα...