3 Ιουλίου, 2019

Θέλουμε ένα νέο Ποτάμι στην ζωή μας;

Νίκος Νυφούδης

Το Ποτάμι πολύ σοφά δεν κατέβηκε σε αυτές τις εθνικές εκλογές. Τα κόμματα οφείλουν να λαμβάνουν τα μηνύματα που τους στέλνει η κοινωνία. Και τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και οι υπόλοιποι στο κίνημα, πήραμε το μήνυμά μας.

Και αφού πάρεις το μήνυμα, ακολουθεί πάντα η αυτοκριτική. Αυτοκριτική όμως, όχι αυτομαστίγωμα. Προσωπικά είμαι θιασώτης της δημόσιας επιχειρηματολογίας∙ της εποικοδομητικής αντιπαράθεσης έναντι των ατέρμονων συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο δημόσιος διάλογος κάνει καλό στα κόμματα. Τα καθιστά διαφανή απέναντι στην κοινωνία και αυτό μόνο καλό τους κάνει μακροπρόθεσμα. Και ειδικά για το Ποτάμι, που η διαφάνεια ήταν και είναι σήμα κατατεθέν του.

Το Ποτάμι λοιπόν "πλήρωσε" στις ευρωεκλογές έναν συνδυασμό πραγμάτων. Το βασικότερο και πιο δομικό, την έλλειψη πολιτικού προσδιορισμού, ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος.

Παράλληλα, υπήρξε κομβική η Συμφωνία των Πρεσπών (διαφώνησα δημόσια με την επιλογή του κόμματος) και η υπερψήφισή της, η οποία δυστυχώς στα μάτια των πολλών έλαβε τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης υπέρ μιας κάκιστης κυβέρνησης.

Αν συνυπολογίσουμε και την πίεση από πλευράς ΝΔ στον κεντροδεξιό ψηφοφόρο, τότε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μοιάζει φυσιολογικό. Όμως δεν είναι ποσοστό καταδικαστικό για την επόμενη μέρα. Άλλα κόμματα εξαϋλώθηκαν.

Αυτό που χρειάζεται το Ποτάμι μετεκλογικά είναι να παραμείνει ο πυρήνας έκφρασης του μεταρρυθμιστικού κέντρου, μέσα σε ένα νέο σχήμα που θα συμμετέχουν όλοι οι σχηματισμοί με τα ίδια χαρακτηριστικά. Η πολυδιάσπαση δεν βοηθά κανέναν και στο τέλος δεν εκφράζει κανέναν. Αντιθέτως χαρίζει ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία. Και έτσι ο ψηφοφόρος, μαζί με τους μεταρρυθμιστές ψηφίζει κατ’ επέκταση και βουλευτές βαθιά συντηρητικούς που καμιά σχέση δεν έχουν με τις μεταρρυθμίσεις.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, με ειλικρινή διάλογο να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν για να εκφράσουμε τους πολίτες που θέλουν να δουν μια άλλη Ελλάδα την επόμενη μέρα. Το συνέδριο του φθινοπώρου μπορεί και πρέπει να γίνει η απαρχή μιας μεγάλης συμμαχίας του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Το οδοιπορικό για το συνέδριο θα πρέπει να είναι η αναζήτηση των νέων στελεχών από την κοινωνία που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές καθώς και η επαναδραστηριοποίηση των πολλών και άξιων στελεχών που ήταν στο Ποτάμι και σήμερα μένουν αποστασιοποιημένοι από τις δικές μας αβελτηρίες.

Θέλουμε ένα νέο Ποτάμι στη ζωή μας; Πρέπει να ερωτηθεί η κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε απαραίτητοι και χρήσιμοι. Είναι η ώρα να πείσουμε για αυτό.

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι πρώην βουλευτής με το Ποτάμι.

Πηγή: ThessNews