19 Ιουλίου, 2019

Είμαστε η μόνη χώρα με βαριά βιομηχανία τον τουρισμό και πληρώνουμε πρόστιμα γιατί έχουμε χωματερές

Θόδωρος Τσίκας

Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του ραδιοσταθμού Prisma 91,6 Βορειοδυτικής Ελλάδας, και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, το στέλεχος του Ποταμιού, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας.

Όπως ανέφερε: "Tο Ποτάμι υπάρχει, συνεχίζει να λειτουργεί. Το Ινστιτούτο του Ποταμιού πρόσφατα έκανε δύο εκδηλώσεις, η μία αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και για την κλιματική αλλαγή με αξιόλογους καλεσμένους. Το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού συνεδριάζει τακτικά. Έχει προκηρύξει Συνέδριο τους ερχόμενους μήνες, προκειμένου εκεί να δει πώς θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη νέα πολιτική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, να κάνει τη δική του ανασυγκρότηση και να αναζητήσει συμμαχίες σε έναν ευρύτερο χώρο, με τις οποίες θα μπορούσε να χαραχθεί μία κοινή πορεία από δω και μπρος. "

Σχολιάζοντας την άνοδο του δικομματισμού ανέφερε ότι τα ποσοστά του είναι πολύ υψηλά, καθώς υπήρξε μία διαχωριστική γραμμή. "Από τη μία πλευρά υπήρχε το αίτημα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι εκτός Νέας Δημοκρατίας  την ψήφισαν προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας από την εξουσία. Από την άλλη υπήρξε το αντίπαλο ζητούμενο, να μην ξανάρθει η Δεξιά , με βάση το οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που δεν ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ , ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Α. Τσίπρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο -κατά τη γνώμη τους- να ανέβει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Σε αυτή την όξυνση της δικομματικής διαμάχης, κόμματα και πολιτικοί φορείς του ενδιάμεσου  χώρου, είτε συμπιέστηκαν πάρα πολύ, συρρικνώνοντας την πολιτική επιρροή τους, είτε δεν μπόρεσαν να αναδειχθούν σε ισχυρούς παίκτες για την επόμενη περίοδο. Αυτό αφορά κυρίως στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά."

Αναφορικά με το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για εκλογική συντριβή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να συσπειρώσει έναν κόσμο, ο οποίος με τη μία ή την άλλη οπτική γωνία, θεώρησε ότι μία διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι συμφέρουσα. Και συνέχισε λέγοντας : "Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να αποτελέσει τον πόλο αυτών των στρωμάτων και πολιτικών προελεύσεων, που απεύχονταν την διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι αριστερότερα του Κέντρου ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται ως η ισχυρότερη δύναμη και φυσικά απομένει να δει κανείς πώς θα πολιτευθεί από δω και πέρα στην αντιπολίτευση, με στόχο να εδραιώσει και να διευρύνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό του. Ενώ υπάρχει σαφής νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ο ελληνικός λαός την εμπιστεύεται κατά πλειοψηφία για να κυβερνήσει από δω και πέρα τη χώρα, η διακυβέρνηση αυτή δεν θα είναι χωρίς αντίβαρο, γιατί υπάρχει μία πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία τώρα και με την εμπειρία της διακυβέρνησης που έχει, είναι πιο "ώριμη" για να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο ρεαλιστικά τις υποθέσεις της χώρας".

Ο Θόδωρος Τσίκας ερωτώμενος σχετικά με τις υποδομές και τις ελλείψεις της χώρας μας, ανέφερε ότι είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε ακόμα χωματερές και από την άλλη μιλάμε για "βαριά βιομηχανία" του Τουρισμού της χώρας και χρησιμοποιούμε συνεχώς μεγάλα λόγια. Και τόνισε: "σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η Ελλάδα κάθε μήνα πληρώνει εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα που μας έχει επιβάλλει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επειδή δεν έχουμε λάβει τα μέτρα που έχουμε δεσμευτεί, για σύγχρονες μεθόδους στην αποκομιδή και στην αξιοποίηση των απορριμμάτων. Σε μία χώρα η οποία είναι τουριστική και βασίζεται εν πολλοίς στη γεωργία και τη φύση, πληρώνουμε πρόστιμα γιατί δεν κάνουμε το αυτονόητο. Διότι ο τάδε δεν θέλει ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμάτων να είναι κοντά στο δικό του συμφέρον,  με παράλληλη απουσία πολιτικής βούλησης  ώστε να επιβληθεί το δίκιο προς όφελος των πολλών".

Ακούστε τη συνέντευξη: