10 Ιουνίου, 2019

Ακραίες και άλλες επιλογές

Γιώργος Κακλίκης

Δύο μεγάλες ναυτικές ασκήσεις, σειρά προκλήσεων στην AOZ της Κύπρου και καταιγισμός  απειλητικών δηλώσεων και ενεργειών της τουρκικής πλευράς,  είναι στοιχεία που προκαλούν ανησυχίες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο επιθυμεί. Παρατηρεί όμως με ανησυχία τους λεονταρισμούς και την επαμφοτερίζουσα  πολιτική της Άγκυρας που επιδιώκει να αποκομίσει οφέλη τόσο από την ίδια όσο και από τη Μόσχα. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τουρκική άποψη ότι και τις συστοιχίες  των S-400 θα παραλάβει αλλά και ότι ευπρόσδεκτη είναι μια καλή αμερικανική προσφορά του συστήματος Patriot.

Η Τουρκία έχει κατ’ επανάληψη προκαλέσει τις ΗΠΑ  εισπράττοντας απλώς κάποιες αυστηρές νουθεσίες. Έτσι, ο κ. Ερντογάν εξυπηρετεί ανεπηρέαστος τη φιλοδοξία του να εμφανίζεται ως ισότιμος συνομιλητής των μεγάλων.  Σήμερα, όμως, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας παρεκτροπής στο Αιγαίο. Και δείχνει να διακρίνει σαφέστερα ότι η Άγκυρα επιλέγει  την κλιμάκωση  υφαίνοντας μεθοδικά ένα προπαγανδιστικό πλέγμα ισχυρισμών περί δήθεν καταπάτησης ή περιορισμών των δικαιωμάτων της.

Η διαρκής αυτή αβεβαιότητα και αστάθεια που προκαλείται αποκλειστικά από την Τουρκία, - η οποία ενοχλείται οσάκις οι γείτονές της ασκούν δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο- οδηγεί σε σοβαρούς προβληματισμούς για το τι μέλλει γενέσθαι όταν θεωρήσει κατάλληλη τη στιγμή να εξωθήσει τα πράγματα στα όρια, στο Αιγαίο ή νοτιότερα.

Είναι κοινό μυστικό ότι με τις μεθοδεύσεις της η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες, έχει σχεδόν αδρανοποιήσει την ελληνική πλευρά στην πλήρη  άσκηση των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Και σήμερα μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να βιάζεται να προχωρήσει σε κινήσεις εσωτερικού αλλά και εξωτερικού εντυπωσιασμού που όμως μπορεί να πάρουν πολύ επικίνδυνη τροπή.

Επιβάλλεται η Ελλάδα να κινείται διαρκώς σε κάθε επίπεδο και να τηρεί συμμάχους και εταίρους καταλεπτώς ενήμερους για τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Όμως, παράλληλα με αυτό όπως και με την διαρκή εγρήγορση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η Αθήνα οφείλει να είναι έτοιμη για μια αιφνίδια μεταστροφή και την επιλογή από την Τουρκία της δικαστικής οδού για την επίλυση των προβλημάτων που η ίδια προκαλεί. Ήδη υφέρπει η φήμη ότι στην Άγκυρα γίνεται λόγος για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Καλό θα ήταν να μη καταληφθεί η Ελλάδα εξαπίνης σε ένα τομέα όπου το διεθνές δίκαιο είναι συντριπτικά υπέρ αυτής.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί Τιμή και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής